Huvud arkitekturWoodhall Park, Hertfordshire: Ett exemplifierande exempel på restaurering som belyser vikten av färg i georgiska interiörer

Woodhall Park, Hertfordshire: Ett exemplifierande exempel på restaurering som belyser vikten av färg i georgiska interiörer

Den västra framsidan av huset.

Den senaste restaureringen av Woodhall Park understryker färgens slående vikt i vår förståelse av georgiska interiörer, som John Martin Robinson förklarar. Fotografier av Paul Highnam

Woodhall Park var skapandet av två ökända indiska nabobs, Sir Thomas Rumbold (d.1791) och Paul Benfield (1742-1810). Båda män växte mycket och snabbt på 1760-talet, efter Col Robert Clives seger på Plassey 1757, delvis genom ekonomiska kontakter med Englands allierade Nawab of the Carnatic. Båda nabobberna återvände till England för att investera sina nya förmögenheter i en landgård och få politiskt inflytande genom köp av parlamentariska säten. De var också båda föremål för virulenta retoriska attacker av Edmund Burke.

Rumbold gick in i East India Company militärtjänst och var en hjälpsläger för Clive i Plessey. Han återvände till en rik man till England och gav Thomas Leverton (1743–1824), en samtida till den mer bekanta Robert Adam eller James Wyatt, i uppdrag att bygga det nuvarande huset (för att ersätta ett Tudor-hus som ägs av Boteler-familjen och brändes 1771 ). De två männen hade träffats genom stadsförbindelser: Leverton var landmästare i Phoenix Fire Insurance Company och Grocers 'Livery Company.

Levertons design för huset ställdes ut på Royal Academy 1777, samma år som Rumbold säkerställde - efter ett tidigare försök - styrelsen i Madras. Vid sin avgång i december delegerade Rumbold genomförandet av systemet till sina advokater, tilldelade £ 14 155 för kontraktet och lämnade dem makt att göra designvariationer. Medan han var i Indien, var han involverad i de drivande fientligheterna med fransmännen i Pondicherry och skapades en baronet 1779. Betalningar till Leverton registreras på Rumbolds konto på Goslings Bank (nu en del av Barclays).

Den övre delen av trapphallen har återgått till sitt ursprungliga färgschema. Den inbyggda målningarna är ett senare tillskott.

Sir Thomas återvände till England och en storm av kritik. Arbetet med huset verkar dock ha fortsatt utan dröjsmål, och ett tryckrum hängdes 1782, ett bevis på att byggnaden var strukturellt färdig vid denna tid. Levertons planer publicerades i Nya Vitruvius Britannicus I (1810) som plattorna 27 och 28. Den stora förändringen i utförandet var att man ersatte en tvinnad imperial trappa med en enda flygning.

Nöjesmarkerna och den muromgärdade trädgården runt huset lades upp av William Malcolm och Son, Stockwell daghem och landskapsarkitekter, 1782–83. Senare tog Joseph Paxton en lärling i den muromgärdade trädgården.

Efter att ha fallit ut med sin äldsta son riktade Sir Thomas i sin testamente att Woodhall skulle säljas till förmån för barnen i hans andra äktenskap. Godset, huset och innehållet förvärvades för £ 125 000 1794 av Benfield, smeknamnet Count Roupee, när han återvände till England från Madras. Benfield var son till en snickare och avskedades två gånger från East India Company-tjänsten för spekulation. Han inledde omedelbart den stora utvidgningen av fastigheten.

Låntrappan har en elegant järnbalustrade. Hallen är upplyst ovanifrån av en takfönster.

Benfield fördubblade höjden på de länkande vingarna, som i Levertons design hade varit lite mer än skärmväggar för servicegaller. Mer information tillhandahålls av försäljningsinformationen från 1801, som beskrev boendet i detalj. Den uppdaterade norrflygeln omfattade ett "huvudbibliotek" och en ny matsal som ersatte Leverton i det centrala kvarteret (som senare konverterades till ett musikrum). Södra flygeln innehöll extra serviceboende och på övervåningen tillhandahölls ytterligare säng och omklädningsrum.

Arkitekten är inte känd, men det kan tänkas ha varit Leverton, som dog 1824. Hur som helst kompletterade det nya verket det gamla. De flesta av interiörerna är dekorerade med enkla Regency-gesimser och takrosor. Det finns också några lekfulla gotiska sovrum.

Utsidan av både Rumbold-huset och Benfields tillägg utförs vackert i vitt tegel med raffinerade klassiska lister av portlandsten. Västfronten är prydd med Coade-stenplattor och fungerade som ingångsfronten, men en välproportionerad, envåningsportikon tillsattes senare öster om huset.

Det nyligen restaurerade Print Room.

Benfield skulle inte njuta av sin nya plats länge. I London inrättade han en bank 1793 med en spekulant som heter Walter Boyd, en obskur skott. De gick spektakulärt i konkurs 1799. Benfield flydde till kontinenten och en skymning av fattigdom. Woodhall greps av regeringen på kreditgivarnas vägnar och såldes - efter ett misslyckat försök - 1801 till Samuel Smith, scion av en mycket säkrare baserad engelsk bankdynasti.

William Wilberforce, en relation mellan smedarna, drog en religiös moral från berättelsen om de två naboberna: Rumbold 'färsk från Indien och droppar av guld' bygger 'en magnifik bebyggelse', men dör efter att ha äktat sin äldsta son och Benfield ' magnifik vinge ', men dömd till fattigdom och exil. Han citerade Juvenals 10: e satire om meningslösheten i Alexander den Stors ambition.

I försäljningsuppgifterna från 1801 beskrivs det centrala bottenvåningsrummet norrut som den 'etruskiska salongen'; det blev nu entrén (även om det har behållit sitt namn). En annan förändring var restaurering av användning av Levertons matsal och omvandlingen av Benfields i den norra vingen till ett biljardrum.

En av ritningarna i Print Room som identifierar utskrifterna efter nummer. I skorstenen heter namnet på dess designer, R. Parker, och datumet 1782.

Sammantaget bevarades husets georgiska karaktär omsorgsfullt under hela 1800-talet, med bara mindre förändringar och nyinredning. 1833–34 utvidgades hjortparken, parkväggen byggdes och Loudonesque Hertford Lodge uppfördes. En formell trädgård med balustrade terrasser, som restaurerades 2016, gjordes på västfronten ungefär samtidigt för att placera greener och en nedsänkt ha-ha. Inuti infördes centralvärme och ett mässgolvgaller vid foten av bakre trappan är graverat 'Methleys Patent 51 Frith St, 1833'.

Nästa fas, cirka 1860, inkluderade tillägg av karakteristiska viktorianska förgyllda Rococo-dekorationer till takrummet i salongen. Det rummet behåller fortfarande sin magnifika skulpterade vita statymarmarmorstycke som beskrivs i detalj i 1801-uppgifterna. Det är möjligen av John Flaxman, som är känd för att ha arbetat för Leverton som en ung man, eller John Bacon, som gjorde Rumbolds monument i Watton kyrka.

Andra taktfulla interventioner gjordes troligen också på 1860-talet. Till exempel har den senaste färgenalysen av Cathy Hassall visat att panelerna på trappväggarna ursprungligen var tomma, men de innehåller nu grisailles från Four Seasons i stil med Biagio Rebecca (som nästan säkert var ansvarig för den etruskiska dekorationen i ingången hall). Det är därför möjligt att de flyttades till sin nuvarande position på 1860-talet från andra håll i byggnaden.

Den etruskiska salongen, som blev entrén efter 1801. Målningarna är på dukpaneler fastade på väggen.

Lunetterna högre upp är fyllda med målningar på duk på de fyra kontinenterna och deras handel av en oidentifierad viktoriansk konstnär.

När det sist behandlades i två artiklar i Country Life (januari – februari 1925) behöll huset innehåll som överförts vid försäljningen i Rumbold och Benfield. Sir Hugh Roberts har upptäckt att mycket av detta levererades av de ledande London neoklassiska möbelproducenterna Ince och Mayhew. Tyvärr sprids möblerna efter Col Abel H. Smiths död 1931, då familjen flyttade ut och huset hölls till Heath Mount School.

Vid denna tid anses huset redan vara för stort, "obekvämt ... och obekvämt för moderna förhållanden", enligt Avray Tipping i Country Life. Han beskrev Woodhall som ett exempel på hur ett stort hus på landet kunde anpassas för modernt bruk, inte genom drastiska förändringar, utan genom att begränsa ”det vanligt ockuperade området”. Han föreslog att stänga källaren, norra vingen, stora ritrum och matsalar och att föra köket upp till bottenvåningen intill Print Room i den södra vingen, som kunde användas som matsalen. Denna förnuftiga formel förkunskade den inhemska anpassningen av många engelska hus efter andra världskriget.

De nuvarande ägarna, Ralph och Alexandra Abel Smith, bor i 1700-talsstallen (på platsen för Tudor-huset som förut daterade huset). Dessa omvandlades av sena Thomas och Alma Abel Smith till ett boende på 1950-talet av Darcy Braddell, en arkitekt som Christopher Hussey från Country Life rekommenderade dem .

Abel Smith har återplanterat parken till en landskapsplan som utarbetats av John Phibbs 1984. Han och hans fru har också arbetat för att återställa några av de viktigaste interiörerna i huset. De tre huvudrummen - Print Room, den etruskiska hallen och trapphallen - restaurerades på 1960-talet med bidrag från det historiska byggnadsrådet. I det nyare restaureringsarbete som genomfördes sedan 1995 i samarbete med engelska arvet framgår det mer vetenskapliga och vetenskapliga tillvägagångssättet för inre restaurering som framkom i slutet av 1900-talet efter restaureringen av Spencer House, Uppark och Windsor Castle.

Det första rummet de adresserade var Print Room. Det är fodrat med 350 graveringar inramade med girlander och festoner, bilderna bildar "en fullständig uppfattning av tidens kännedom", ett mikrokosmos av engelsk Grand Tour-smak, som beskrivs av Francis Russell ( Country Life, 6 oktober 1977 ). Konserveringsarbetet utfördes av Allyson McDermott, papper- och tapetsexpert.

Östfronten med senare portik.

Alla utskrifter togs av och rengördes och remonterades på japanskt foderpapper och den ursprungliga slipade pappersfärgen på verditerblått återinfördes. Bläck- och tvättplaner för designen överlever, tillsammans med en bifogad bok som identifierar alla ämnen. Detta namnger också den oklara skaparen av rummet, R. Parker, och datumet 1782.

Nästa arbetsfas återupplivade trappstegshallen, ett fantastiskt centralt utrymme i full höjd. Reparationerna har utförts i två steg under övervakning av bevarandearkitekten Peter Scott, rekommenderad av Sir Hugh Roberts. Han hade tidigare arbetat med restaureringen av Clarence House och Chapel Royal på St James's Palace. Det första jobbet var reparationen av den sällsynta smidesjärnstrukturen och återglasningen av Levertons kupol takfönster 2008.

Den andra, som genomfördes 2011–12, var den fullständiga återställningen av det spektakulära ursprungliga färgschemat i nyanser av lavendel och grått, med trappstegen i vit och guld, efter forskning av fru Hassall. På 1800-talet hade väggarna målad ljusblå och räckvidd svart, så omvandlingen är dramatisk.

Resultaten avslöjar trapphallen som en av de mest imponerande engelska neo-klassiska interiörerna, de försiktiga färgharmonierna får fram hela effekten av den delikata stuckaturdekorationen, som nästan säkert utfördes av Joseph Rose.

Bevaringsarbete har också utförts i entrén, med konsolidering, reparation av Bossi-skorstenen och rengöring av måleriet och de klassiska rundorna på duk limmade på väggarna. Den målade dekorationen är baserad på Hamilton's Vases och ämnet för de klassiska rundorna
är berättelsen om Cupid och Psyche.

Fru Hassalls forskning visade att det befintliga systemet är en förnyelse av mitten av 1800-talet av de ursprungliga Leverton-färgerna, vilket upprepade 1700-talets gråblå bakgrund för väggarna och en liknande etruskisk palett av bruna, röda och ockrar för taket.

Allt detta restaureringsarbete har möjliggjorts genom framgången för den bredare Woodhall-gården och dess kommersiella företag, inklusive skogsbruk, jordbruk och uthyrning av kommersiella och bostäder. Det utgör också bara en del av de bevarandemål som övervakas av de nuvarande ägarna, som har inkluderat plantering av 40 000 träd och många miles av häckar. Gårdens fortsatta framgång kommer förhoppningsvis att tillåta restaurering av huset att fortsätta.


Kategori:
Country Life Today: Spanien anklagas för att vara ”ett beklagligt val” för FN: s klimatkonferens
Nyfiken frågor: En för sorg, två för glädje - men varför är vi så vidskepliga när det gäller skräp?