Huvud arkitekturHus E-1027, Cote d'Azur: Ett hus från 1920 av Eileen Gray, restaurerades och återvände till allmänheten

Hus E-1027, Cote d'Azur: Ett hus från 1920 av Eileen Gray, restaurerades och återvände till allmänheten

Det stora sovrummet. Kakelfärgerna avgränsar sov- och arbetsutrymmen. Fotografi: Will Pryce / Country Life Picture Library. Kredit: Will Pryce / Country Life Picture

En anmärkningsvärd byggnad i modernismens tidiga historia, designad av den irländska émigré Eileen Gray, har restaurerats och öppnats för allmänheten. Tim Richardson rapporterar.

1979, tre år efter hennes död, organiserade V&A-museet en stor retrospektiv utställning - som senare överfördes till MOMA i New York - på modernistiska möbler och tygdesign av Eileen Gray. Innan dess var Grays namn knappast känt även bland designers, men hennes karriär betraktades bara som en fotnot till andra (manliga) figurer, särskilt Le Corbusier. Hennes stjärna har aldrig upphört att stiga sedan: 2009 såldes originalet från hennes fåtölj på Dragons för en rapporterad £ 21, 9 miljoner euro och godkända reproduktioner av hennes möbler och textilier finns tillgängliga via Aram Store i London.

Liten överraskning därför att ett hus hon ritade på 1920-talet har också sett en spektakulär nyupplivning. I mitten av 1990-talet var hus E1027 vandaliserat, ockuperat av husbilar och i fara för kollaps. Sedan 2006 har det varit föremål för restaurering och renovering av Cap Moderne, en ideell organisation som inrättats för att underhålla och skydda webbplatsen och är nu öppen för besökare.

Hus E-1027 kom till följd av Greys förhållande till Jean Badovici, som hon träffade 1921. Badovici var en rumänskfödd arkitekt som hade studerat i Paris och blivit känd som kritiker och proselytiser för modernismen och särskilt arbetet med hans vän Le Corbusier. Grey hade bott och arbetat i Paris sedan 1907 och tränat först på Slade i London. Under 1910-talet gjorde hon sitt namn som designer av lackerade föremål, inklusive skärmar, och öppnade 1922 en butik i rue du Faubourg Saint-Honoré, som visade moderna möbler och föremål i en vitlackerinredning.

Grey sned ett rykte som en designer av eleganta, lyxiga inredningar med mycket orientaliska moderna inslag. Men hon var ingen affärskvinna; praxis var inte lönsam och butiken stängde 1930. Kanske spelade det ingen roll - som en scion av en rik och konstnärsinnad familj från Co Wexford, Grey kunde driva sina designintressen självständigt och utan kompromisser - en anledning till hennes lilla produktion under en lång karriär. Med sin vassa hårklippning och aristokratiska hauteur (hennes mamma var den 19: e baronesinnet Grey), kunde hon komma över som något imperiöst.

Badovici introducerade Gray för Le Corbusiers arbete och tillsammans besökte de modernistiska hus i Tyskland och Nederländerna. I slutet av 1920-talet samarbetade de om renovering och ombyggnad av flera stenhus i Vézelay i Bourgogne, där Gray arbetade främst på interiören, och 1926 kom hon fram med en arkitektonisk plan och modell för ett förmodande projekt i Provence med namnet Hus för en ingenjör (ej byggd). En lådliknande stuga på betongstöd eller pilotis, med ett platt tak och långt horisontellt fönster, var tydligt skuldsatt till Le Corbusiers exempel.

Uppmuntrat av dessa förslag kom Gray på idén till House E-1027. Det var ursprungligen tänkt som ett hem vid havet där Badovici och Gray skulle bo tillsammans, även om det i själva verket var en gåva till honom och förblev i hans ägande. (Gray slutade bo där 1931, när deras förhållande förändrades och besökte aldrig igen.)

Platsen för det nya huset var mycket viktigt. Grey kände redan området runt Saint-Tropez, men hon ville ha något vildare, mer avlägset. En dag tog hon tåget till den lilla stationen i Roquebrune-Cap-Martin och gick ner på järnvägsspåren tills hon hittade ett landområde på en brant plask som leder ner till den steniga stranden. Hon förvärvade tomten och, mellan 1926 och 1929, övervakade byggandet av huset, vars namn var en bekräftelse av deras förhållande: E är för E [ileen], 10 är för J [ean] (alfabetets tio bokstav) ), 2 är för B [adovici] och 7 är för G [ray].

E-1027 är en geometriskt utformad, vit-utförd betong-och-tegel byggnad stöttas på pilotis. Det har tidigare presenterats som ett jämlikt samarbete mellan Gray och Badovici, men det verkar som att hans främsta insatser var att föreslå användning av pilotis och tillägg av den centrala trappan och lyktan - resten av designen var Grey's.

"En rent funktionell impuls, tillsammans med betoning på komfort"

Det var faktiskt viktiga skillnader mellan Greys inställning och Le Corbusiers och hans följare. Det finns en vittighet mot Greys verk som beläser den rent funktionella impulsen, tillsammans med betoning på komfort, även till lyxpunkterna. När hon kommenterade i en anteckningsbok från 1940-talet: 'Den moderna arkitekturens fattigdom härrör från sensualitetens förmak.'

Ett annat viktigt område var skillnaden i trädgården. Den Corbusian-metoden skulle ha varit att skapa en takträdgård och sätta huset på en grässockel, men Gray undgick denna idé till förmån för trädgårdsutrymmen på byggnadens söderläge. Tre distinkta terrassområden definieras med olika färgade brickor i ett geometriskt mönster, som påminner om ett abstrakt av Malevich eller Mondrian. Betongbänkar utformades som tredimensionella förlängningar av denna plan, tillsammans med en stor, fyrkantig trädgrop mot baksidan av terrassen.

Ett sjunkat solarium på den västra sidan av huset, färdig i svart och ockra sida vid sida, ser ut som en liten pool, men tanken var att den skulle vara delvis fylld med sand, för att hålla fötter antingen svala eller varma, beroende på väder (Fig 7). Som Gray kommenterade: "Vi har undvikit ett damm, som skulle ha lockat myggor, men har tillhandahållit ett slags divan i sluttande plattor för solbad, ett bord med glas med topp för cocktails och bänkar på varje sida för samtal." Alla tre sovrummen och det stora vardagsrummet har separata ingångar till trädgården via diskreta trappor. Greys avsikt var att även i ett litet hus skulle användarna ha möjlighet till integritet och en känsla av att vara ensamma.

Sett antingen från tillvägagångssättet ovan eller havet, har huset en nautisk smak. Den är lång och smal som en yacht och har däckliknande golv med vitmålade räcken. Lyktan på taket som belyser trapphuset liknar en fyr och bredvid en "mast" flaggstång.

Fästningen på husets ingångssida (norr) uttrycks som vertikala "slitsar" och som fönster med fönsterluckor som glider och vrids, vilket möjliggör reglering av både luft och ljus. Till vänster är ingången till serviceområdet och köket, som Gray tänkt på modulärt sätt som både ett inomhus- och utomhusrum, med hjälp av en hopfällbar glaspartition - ett slags hyllning till den lokala vanan att laga mat utomhus i varmt väder.

Entréverandan visade sig vara den coolaste delen av huset och användes ofta som mat- och bostadsområde på sommaren. Orden sens interdit och entrez lentement är målade på väggen; Grå införlivade många lekfulla inskrifter i huset. Några satiriserar kanske den didaktiska karaktären i hennes egen design (på planeringsstadiet koreograferade hon till och med cirkulationsvägar för ägare och tjänare).

Ingången till vardagsrummet är kanske det mest nyfikna inslaget i designen. Den avskärms av en plywoodskärm som innehåller bokhyllor, kappställ och paraplystativ, som alla begränsar ingångsgången. Vardagsrummet bortom är en öppen planlösning, väl upplyst av ett fönster från golv till tak som kan konsertera tvärs över. På andra sidan är en balkong i söderläge, skuggad av en markis av grå segelduk.

Trots sin uppenbara enkelhet innehåller detta vardagsrum åtta distinkta zoner, två av dem utanför dörrarna. Förutom ingången och balkongen finns det en stor divan för att sova, vila och arbeta. Bakom det finns en vägg som döljer ett badrum med dusch. Bredvid detta finns en alkov med en bäddsoffa och inbyggda skåp och lampor, som fungerar som ett extra gästrum; en dörr leder ut till en liten balkong med en hängmatta på västra sidan av huset. Nära entréskärmen finns ett sittutrymme med en grammofonspelare. Slutligen, i den östra änden av rummet, finns det en matplats med ett nedfällbart, korktäckt bord med ett inbyggt ljus.

Ett svart, vitt och beige geometriskt beläggningsmönster ger eleganta tips om hur dessa zoner är avgränsade och rummet är möblerat med delar designade specifikt för huset. Rugs of Greys egen design lägger till en känsla av komfort och på sydväggen, en stor sjökarta på beige papper är kommenterade med paroler på resetema, särskilt Baudelaires Luxe, calme et volupté och orden Vas-y Totor, som hänvisar till designerns (brittiska) bil, smeknamnet Totor. På kartan finns en vertikal rörformig lampa och en hopfällbar bokhylla.

Bakom matplatsen är en passage som leder till sovrummet, på östra sidan av huset. Den består av två distinkta zoner, också uttryckta med variationer i beläggningen. En vestibyl vid det södra fönstret fungerar som en privat ateljé, där Gray hade sin tavla, och i sovrummet bakom den inbyggda huvudgavel innehåller ljus och dolda alkovor. Grå specialiserade sig på att designa för lägenheter eller små hus, så många av hennes föremål vika bort. Hon använde en pivotteknik till exempel för lådor eller bordsskivor och hennes skärmar kunde effektivt göra ett rum i två. Hennes avsikt var att blanda begreppen arkitektur och inredning så att de blir ett.

Angränsande badrum är ett högt, fridfullt utrymme, med badkaret upplyst uppifrån av ett fönster och badet självt insvept i en aluminiumplåt, dess glanslighet förstärker det reflekterande tilltalet av den omgivande svarta kaklingen. Det finns grova ullgardiner och en bidé med ett ljust orange-rött lock.

Spiraltrappa fungerar som en serviceledning och intill är pigans sovrum; dess lilla storlek kan ge moderna besökare paus. Ett gäst sovrum på bottenvåningen är kanske den minst framgångsrika delen av Greys design: utrymmet är inte tydligt utformat och ljusets kvalitet verkar platt och ovarierad. Det är kanske relevant att det här rummet är relaterat till Badovicis designinmatning. Sovrummet har ett nedfällbart skrivbord, en hög garderob med svängbara lådor och en av endast två ursprungliga överlevande inbyggda skåpssystem (den andra är i badrummet; alla de andra inbyggda möblerna har nyligen varit omhyggligt ombyggda av ett frivilligt team till en exakt hög standard). Detta rum är det sista området som väntar på restaurering.

Gäst sovrummet leder ut till en undercroft område bildas av piloter under huset. På väggen här är en fax av en av åtta Picasso-esque väggmålningar (mer '-que' än 'Picasso') målade av Le Corbusier efter 1938, utan Greys vetskap eller samtycke. Flera av dessa väggmålningar har återställts och det råder ingen tvekan om att de ändrar karaktären på Greys interiörschema vid viktiga ögonblick - ett beslut har tagits att skärma över väggmålningen i huvudrummet.

På 1950-talet byggde Le Corbusier sin egen lilla stuga och några fritidschaletter på klipporna ovanför huset, som är besökbara som en del av Cap Moderne-turnén. Det är en intressant plats eftersom den enligt guiderna delar besökare som tenderar att uttrycka sympati med antingen Gray eller Le Corbusier.

För mer information och öppettider, besök www.capmoderne.com


Kategori:
De bästa recepten någonsin: Elderflower och hallongelé
Jason Goodwin: "Tusentals besvärliga tomter kunde rotas och gödsla, höja boskapen och förbättra marken"