Huvud arkitekturAlston Court, Suffolk: En livlig inblick i Tudor som lever i stor skala

Alston Court, Suffolk: En livlig inblick i Tudor som lever i stor skala

Träpanelerna från 1500-talet. Kredit: © Paul Highnam / Country Life Picture Library
  • Topp berättelse

Ett av de viktigaste sena medeltida köpmännens husen i landet omfattas av John Goodalls granskning. Fotografi av Paul Highnam.

Under den sena medeltiden skänkte tygindustrin Nayland ganska exceptionellt välstånd. År 1522 bedömdes det faktiskt som den 22: e rikaste staden i kungariket. Som en arv från denna rikedom bevaras här en enastående samling trähus. Bland dem finns en lite känd byggnad av nationell betydelse.

Alston Court ligger i hjärtat av byn, över en smal körfält från kyrkan (ett kapell av lätthet tills Nayland definierades som en oberoende församling 1782). Den integrerar vad som tidigare var två distinkta egenskaper. Huvudmannen för dessa utvecklades runt tre sidor av en central innergård som stängdes i söder av ett mycket mer blygsamt hus. Som ofta är fallet med byggnader av träramar, har tyget anpassats över tid. Under de senaste åren, genom forskning av arkitekturhistorikern Leigh Alston, inspirerad av en passion för byggnaden och sammanträffandet av hans namn, har det varit möjligt att lossa utvecklingen av hela komplexet (även om namnen på de enskilda ägarna som är ansvariga förblir lockande. skymma).

Historien om den nuvarande byggnaden börjar i slutet av 1200-talet, då ett hus byggdes med en hall framför den södra änden av marknadsplatsen. Denna framstående position i byn understryker fastighetens relativa betydelse. Så också gör sitt läge mellan församlingskyrkan och Court Knoll, en slottplats som är känd för att ha varit ockuperad mellan 11 och 13 århundradet. Det är därför inte omöjligt att huset på något sätt fungerade som efterträdaren till slottet, kanske som en förvaltares bostad för sina frånvarande herrar.

Den imponerande hallen, byggd omkring 1410. Det bortre rummet öppnades och trappan sattes in 1902. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Det enda överlevande fragmentet från denna första byggnad är ramen för ett tvärgående område som innehåller servicelokaler i hallens låga ände. Dess ovanligt massiva timmer och archaic inramning, som inkluderar varvförband och passande hängslen, tyder på att det byggdes på 1200-talet. Dessa jämför med dem i den närliggande Abbas-hallen, Great Cornard, som innehåller timmer som avverkades 1289.

Det är därför en markering av arkitektonisk ambition att serviceavdelningen - en utilitaristisk byggnad - har ett omfång på 19 fot. Detta kan vara den äldsta väsentligen intakta tvärvågade inramade tvärvingarna med en utskjutande eller brytbar gavel i landet. Bryggor dokumenterades först i London på 1240-talet men bara fragment av jämförbara exempel överlever någon annanstans.

Den tillhörande hallen från 1200-talet är nu förlorad, men konturen av dess låga och breda gavel är synlig i serviceväggets vägg. Sådana proportioner - såväl som utgrävningar 2003 - visar att hallen internt var uppdelad av arkader, som en kyrkskiva, och uppvärmd av en central eldstad som ligger cirka 3ft under modern marknivå. Hallen måste ha haft en tillhörande uppsättning av utdragna kamrar, men av dessa återstår ingenting.

Det stora kammarhuvudet och monogrammat sköld med krona. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Cirka 1410 svepte 1200-talets hall bort och ersattes av den nuvarande. Med hänsyn till moderna förändringar var den nya byggnaden högre än föregångaren och utformad utan gångar. Komplexiteten och omfattningen av det öppna virketaket underströk ägarens status. I det här fallet spänner interiören av en bandstråle som stöder en kronstolpe med huvud och bas.

Två motstående sidodörrar i hallens kropp gav tillgång till interiören. Dessa och de smöriga och skafferdörrarna från serviceavdelningen avskärmades troligen från rumets huvudvolym med en timmerpartition, även om det inte finns några spår av det (antagligen var det rörligt). Det finns inga bevis för att huvudingången till hallen var täckt av en veranda. Istället avgränsades ingången genom lokala arrangemang av fristående stolpar på gatan.

Samtidigt som den nya hallen byggdes cirka 1410, tillkom ett tvärgående område, antagligen med sovrum och tillbakadragna lägenheter, bakom dess dais. För att förena byggnadens utseende från gatan, byggdes återigen motpartgaveln till servicekedjan från 1200-talet i motsatt ände av hallen. De interna arrangemangen för detta nya inhemska sortiment, som delvis överlever, har blivit dolda av nästa - och mest dramatiska - omgång av förändringar av byggnaden.

En halberdier i salongen. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Under decennierna på vardera sidan av 1520 ombyggdes hallen och rummet bortom Dais, tillsammans med resten av fasaden. Under tiden, genomskuren av huvuddelen av 1500-talets inhemska sortiment, var ett nytt block i två våningar av oväntat, men intimt, glans höjt upp över en källare. Detta innehåller två utmärkt bevarade interiörer, var och en uppvärmd av en eld och ursprungligen ansluten med en trappa; kanske en salong på marknivå och en stor kammare (en underhållningskammare som antagligen fördubblats som huvudsakliga sovrummet) täckt av ett trätak.

Väggarna i den nya byggnaden var belagda med paneler av tegel och strukturen är ovanligt tät med virke, vilket tyder på att pengar hölls på arbetet. Märkligt nog finns det tydliga bevis i form av överflödiga tapphål som borrats in i ramen att formen på gårdsfönstren anpassades under byggandet. Inget mindre demonstrativt för dess övergivenhet är snidningen som täcker många av timmerna som vetter mot gården.

En del av denna snidning, såsom rullningslister och rullningsdekorationer av fönster och takvirke, är typiskt för perioden och regionen. Den inkluderar figuren av en halberdier i salongen (ett motiv som finns nationellt i inhemska interiörer cirka 1500; ett modernt målade exempel överlever i Shandy Hall, till exempel North Yorkshire) och två kraftigt snidade huvuden, nära livsstorlek, i stor kammare.

Ett av två stora och robusta snidade huvuden i den stora kammaren. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Andra element är utan uppenbar parallell alls, särskilt det flamboyanta lövverk som är sammanflätat med djur och figurer av de huvudsakliga horisontella elementen på utsidan. Detta liknar den marginella dekorationen av franska tryckta böcker producerade för den engelska marknaden i Paris från slutet av 15-talet. Sådana publikationer, särskilt de många utgåvorna av Books of Hours, producerade av Philippe Pigouchet och Simon Vostre, åtnjöt en stor popularitet i England och det är mycket möjligt att en sådan volym som ägs av beskyddaren av verket fungerade som modell för denna snidning.

Vem den ägaren kan ha varit är dock osäker. En exceptionell samling av briljantfärgade (och motsvarande kostsamma) heraldiska glas, nu koncentrerade i hallen och den intilliggande salongen, verkar lova ett svar. Som Edward Martin i The Proceedings of the Suffolk Institute of Archaeology (2017) har visat, väcker det faktiskt fler frågor än det svarar.

Herr Martin har delat upp samlingen i två stilistiskt distinkta uppsättningar av paneler (det finns också några underbara klara glasbrott som visar fåglar). De äktenskap som firas av glaset gäller främst familjer med sekundär social rang med Norfolk-förbindelser. De leder emellertid in i en historisk labyrint, där dokumentationen är för uttömmande för alla säkerhetsföreningar. Men det kan, med några förvirrande vändningar och ett heraldiskt språng av tro, potentiellt underbygga en förening av arbetet med familjerna till två rika Nayland-klädnare - John Payne (d.1526) eller Thomas Abell (d.1524).

Gården som visar inlägget av tegel och trä från cirka 1520, med sina snidade timmer. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Det senare verkar särskilt attraktivt, eftersom en sköld i den stora kammaren (förknippad med anpassningen av konstruktionsramen, men säkert original), har ett monogram överträffat av en krona. Denna senare detalj är dock endast lämplig för kungliga eller himmelska figurer.

Det utesluter därför all hänvisning till en klädare, hur rik den än är (och för vilken ett köpmärkesmärke ändå skulle vara mer lämpligt). Så skyddet av beskydd kvarstår. Herr Alston anser att monogrammet är ett ordspel på symbolen för "Kärlek erövrar alla" (som beskrivs på broschén till Chaucer's Prioress), i kombination med Abel och Anne - namnet på Thomas Abells änka.

Förmodligen i samband med förändringar i de inhemska utrymmena skedde andra ändringar av byggnaden också i början av 1500-talet. Serviceområdet från 1200-talet utökades för att skapa en verkstad och lagringsutrymme. Från arrangemanget av timmer i en del av förlängningen och fläckar av röksvartning verkar det som om en del av området var öppen internt genom byggnadens hela höjd, möjligen för att rymma ett uppvärmt döende kar. Under denna period byggdes det lilla huset, som nu ingår i fastighetens baksida.

Alston Court från gatan. Hallen är i mitten, vänd mot byn marknadsplats, med 1200-talets serviceområde till höger. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

I slutet av 1500-talet var tygindustrin i nedgång och så var husets förmögenheter. På 1530- eller 1540-talet överträffades dess framträdande ställning på marknaden delvis av ett nytt hus uppfört framför det - tydligt hade ägarens myndighet och ställning minskat. Strax därefter identifieras huset först säkert i testamentet från en Andrew Parish 1606. Den kallades sedan Grooms, som i sin tur föreslår en tidigare förening med familjen William Groom (d.1475), en annan rik klädare. Det ockuperades fortfarande av en herr församling 1674, då den bedömdes för sex härdar i härdskattedeklarationen.

Vissa överlevande fragment av inre dekoration kan förmodligen tillskrivas familjen Parish. En del av en målad duk, som nu konserveras, hittades bakom salongen av salongen. Denna wainscoting installerades enligt ett inskriven datum 1630. Kanske är tyget, ett mycket sällsynt överlevande fragment av billig inhemsk dekoration, koevalt. Det finns också fragment av väggmålning som visar wainscoting i den stora kammaren, ett vanligt dekorativt ämne i mellanstora hus i regionen.

1768 kom huset i besittning av familjen Alston, som gav fastigheten dess bekanta moderna namn. En anmärkningsvärd serie med pastellfamiljeporträtt (liksom en bild av hushållerskan) av konstnären Beeston Coyte (d.1775) överlevde tills nyligen i huset. De överlämnades till Ipswich-museet, men visas inte där - kanske borde de komma tillbaka på lån ">

Heraldiskt glas i salongen, varje sköld innehas av en hand som kommer ut från ett moln. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Alstons ägde huset under de kommande två århundradena, men många av deras kumulativa förändringar i dess tyg sopades bort i en större restaurering som inleddes 1902 av Dr Edward Liveing ​​Fenn. Han ärvde egendomen från sin mors moster, Alstons sista direkta ättling, som bodde här i 90 år. Innan Dr Fenns arbete hade taket på taket varit takhöjd och många av gårdsfönstren hade pussats över. Huset var emellertid känt av antikvarier och uppskattades tillräckligt för att Tudor-vingen skulle ha förstärkts med järnverk omkring 1880.

Under ledning av arkitekten Charles J. Blomfield, som skrev upp sin restaurering i Architectural Review (1907), drogs tyget tillbaka och rekonstituerades i mycket dess nuvarande form. Blomfield ordnade Tudor-glaset i sin nuvarande konfiguration och lade till en kökvinge, med rum för tjänare, öster om huset. Interiören när han lämnade den och en helt annan historia spelas in i Country Life, 19 juli 1924.

Den stora kammaren med dess taktak. Detta överdådiga rum skulle ha varit både ett underhållningsutrymme och ett sovrum. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Alston Court såldes av familjen 1968 och har sedan dess gått igenom flera händer. Dess nuvarande ägare, som förvärvade fastigheten 2013, har samlat in möbler lämpliga för interiören, restaurerat några av dess konst och hantverk funktioner och aktivt främjat studien av byggnaden. Som ett resultat av denna vård är det inte bara möjligt att njuta av atmosfären i denna exceptionella överlevnad, utan förstå den mer fullständigt än någonsin tidigare.


Kategori:
Hur 2019 blev året då husmarknaden vände hörnet
Ett hem med fin arkitektur, underbara trädgårdar och spektakulär utsikt över St Catherine's Valley